Dag 4: Afwerken
Locatie: Assomé
Datum: [15/03/2025]
Vandaag breekt onze laatste echte werkdag aan. Als we goed ons best doen, kunnen we alle tafels en schilderwerken afwerken. We ontbijten, zoals ondertussen routine is geworden, rond 07:30 uur met zoet brood en omelet. Daarna nemen we even de tijd om ons op te frissen voordat we richting de school vertrekken.
Het is zaterdag, dus we verwachten geen volle klassen met joelende kinderen die ons ophouden. Al snel blijkt echter dat enkele nieuwsgierige kinderen toch zijn afgezakt, sommigen uit interesse, anderen om ons te helpen. Vandaag willen we alle houten platen vernissen en de kaders lakken, zodat we alles mooi, proper en zo duurzaam mogelijk kunnen achterlaten.
We gaan meteen aan de slag, maar het duurt niet lang voordat onze borstels letterlijk uit onze handen worden getrokken door enthousiaste kinderen. We doen het hen even voor en voor we het weten, zijn ze volop bezig. De voormiddag bestaat grotendeels uit delegeren en bijwerken waar nodig.
Tinne schildert Rupsje Nooitgenoeg rond het bord in het kleuterlokaal, terwijl we ook een elektricien assisteren bij het ophangen van ventilatoren. Voor we het beseffen, is het tijd om te lunchen. We keren terug naar het appartement om even aan de ergste hitte te ontsnappen.
’s Namiddags moeten de houten bladen op de kaders bevestigd worden. We hebben echter maar één boormachine ter beschikking, waardoor we met te veel zijn om efficiënt te kunnen werken. Ward maakt van de gelegenheid gebruik om zich over de boekhouding te buigen, zodat het financiële gedeelte niet volledig in de soep draait. Sommige leerlingen voelen de vermoeidheid van de voorbije dagen en de hitte goed. Daarom wordt beslist dat wie dat wil, naar het zwembad kan waar we gisteren waren, terwijl de anderen verder helpen in de school tot alle banken klaar zijn.
Elias biedt zich als eerste aan, samen met Jens en Stan, om de banken af te werken – chapeau daarvoor! Ward trekt met Rune, Maxim en Kobe naar het zwembad. Zodra de banken klaar zijn, verzamelen we allemaal aan het zwembad voor een verfrissende duik. Ons avondmaal eten we daar ook. De patron had ons beloofd dat er vandaag meer op de kaart zou staan – benieuwd wat dat zal geven!
Tot grote vreugde van de meeste leerlingen staat er pizza op het menu. Na dagen van eenvoudig en lokaal eten smaakt dit als een feestmaal. Een mooie afsluiter van de dag.